Συντάξεις: Στο υπουργικό συμβούλιο σήμερα το μίνι ασφαλιστικό

Αλλαγές για συνταξιούχους αλλά και εργαζόμενους φέρνει το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που παρουσιάζεται σήμερα στο Υπουργικό συμβούλιο

Μία από τις διατάξεις που έχει γραφτεί πολλά είναι αυτή της κατάργησης του πέναλτι για όσους συνταξιούχους εργάζονται.

Με τον νόμο Κατρούγκαλου είχε θεσπιστεί μια «τιμωρητική» ποινή για τους συνταξιούχους που ήθελαν να εργαστούν αφού παρακρατούνταν το 60% της σύνταξης. Η κατάσταση άλλαξε με νόμο του Βρούτση όπου το πέναλτι μειώθηκε στο 30%. Με το νέο νομοσχέδιο καταργείται πλέον το πέναλτι του 30% και αντικαθίσταται με ένα φόρο ύψους 10% υπέρ ΕΦΚΑ.

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά (σε αναλογικούς όρους) η απασχόληση συνταξιούχων στην Ελλάδα, παρόλα αυτά παραμένει χαμηλότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου, έτσι η ρύθμιση αυτή αποτελεί κίνητρο για όλο και περισσότερους συνταξιούχους να εργαστούν ή να βγουν από την ζώνη της «μαύρης» εργασίας καθώς το πέναλτι ήταν το μεγάλο αντικίνητρο.

Ουσιαστικά, μέσω της νέας ρύθμισης , ο συνταξιούχος θα λαμβάνει το σύνολο της σύνταξής του, ωστόσο στο εισόδημα που εισπράττει από την εργασία του και το δηλώνει θα επιβληθεί εκτός από τον ετήσιο φόρο και μια έξτρα παρακράτηση. Το ύψος της νέας παρακράτησης είναι το 10%

Για παράδειγμα, συνταξιούχος που λαμβάνει 1.000 ευρώ κύρια σύνταξη και 700 ευρώ από εργασία με το ισχύον σύστημα έχει ποινή 30% στη σύνταξη, η οποία μειώνεται κατά 300 ευρώ και του απομένουν 700 ευρώ. Με το νέο σύστημα η σύνταξη δεν θα έχει ποινή, αλλά θα επιβάλλεται κράτηση 10% στα 700 ευρώ του μισθού του.

Να ανοίξει ο δρόμος της συνταξιοδότησης για περίπου 150.000 συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που οφείλουν πάνω από 20.000 ευρώ ή πάνω από 6.000 ευρώ (αγρότες) στα ασφαλιστικά ταμεία και δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη επιχειρεί με άλλες διατάξεις το νέο νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα αυξάνεται το πλαφόν για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία από τις 20.000 € στις 30.000€ για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και στις 10.000 για τους αγρότες.

Άνεργος με επίδομα 479€ θα μπορεί να κάνει ανάληψη το ποσό 239,5€ ενώ τα υπόλοιπα θα 239,5€ μπορούν να κατευθύνονται μόνο σε ηλεκτρονικές πληρωμές

Έτσι οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα μπορούν να πάρουν σύνταξη αλλά θα παρακρατείται το 40% της σύνταξης τους μέχρι το χρέος τους να υποχωρήσει έως τις 20.000 ευρώ ή τις 6.000 αντίστοιχα. Εφόσον η οφειλή τους κατέβει στα προηγούμενα όρια (δηλαδή 20.000€ ή 6.000€) τότε θα εντάσσονται στην ισχύουσα ρύθμιση που προβλέπει αποπληρωμή του συνόλου της οφειλής σε 60 μηνιαίες δόσεις, με παρακράτηση του ανάλογου ποσού από τη σύνταξή τους.

* με πληροφορίες από το IN.GR

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο