Ο Διόνυσος του Αύριο: «Το πρόβλημα με την ασφάλεια των πολιτών συνεχίζεται»

Τα πυρά της κατά της Δημοτικής Αρχής, αναφορικά με το ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών, στρέφει η παράταξη «Ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ» με επικεφαλής την Κατερίνα Μαϊχόσογλου.

Με φόντο λοιπόν το πρόγραμμα «Παρατηρητές της Γειτονιάς», «Ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ» προέβη στην εξής ανακοίνωση:

«Με μεγάλο ενδιαφέρον ενημερωθήκαμε από την ιστοσελίδα του Δήμου σχετικά με το πρόγραμμα παρατηρητών γειτονιάς που ουσιαστικά ζητάει από τους πολίτες να ενημερώνουν μια υπηρεσία του Δήμου και αυτή στην συνέχεια την Ελληνική Αστυνομία για ύποπτες κινήσεις σε γειτονιές που τους αφορούν. 

Το πρόγραμμα αυτό που έχει εφαρμοστεί σε Δήμους της Κύπρου και η επιτυχία του θα αξιολογηθεί – εφόσον εφαρμοστεί – τόσο ως προς την αποδοχή του από τους Δημότες όσο και ως προς την αποτελεσματικότητά του.

Κάθε μέτρο που συμβάλλει στην ασφάλεια των πολιτών μας βρίσκει αρωγούς εφόσον βέβαια έχει την αποδοχή της τοπικής κοινωνίας ή έχει εξηγηθεί επαρκώς ώστε οι Δημότες να το αγκαλιάσουν και να το εφαρμόσουν σωστά.

 Όμως είναι εύλογα τα ερωτήματα: 

  • Γιατί φτάνουμε σήμερα να ανακοινώνεται το πρόγραμμα αυτό προεκλογικά και όχι στις αρχές της Τετραετίας? Για να μην ασχοληθεί κανένας για την εφαρμογή του – η Δημοτική Αρχή μάλλον θα ασχοληθεί με την μάταια προσπάθεια επανεκλογής της –  και να μείνει μόνο σαν ανακοίνωση?
  • Γιατί ανακοινώνεται μετά από ένα μπαράζ κλοπών και παραβατικών συμπεριφορών στον Δήμο μας?
  • Πόσο έτοιμη και εκπαιδευμένη είναι η τοπική κοινωνία να το υιοθετήσει?
  • Είναι το μέτρο επαρκές και δόκιμο ή απαιτείται να προηγηθούν άλλα?

Εάν ανατρέξουμε στο πρόγραμμα της παράταξης «Δύναμη Ευθύνης» της Παρούσας δηλαδή Δημοτικής Αρχής, μας υποσχόταν ένα ηλεκτρονικό σύστημα μετάδοσής μηνυμάτων μέσω του δικτύου ηλεκτροφωτισμού (!!!).  καθώς και ενός κέντρου ελέγχου, που θα συντόνιζε τις ενέργειες για την αντιμετώπιση του εκάστοτε συμβάντος(!!!). Μεταξύ άλλων το πρόγραμμα περιελάβανε 7 κινητές μονάδες επέμβασης, 2 ασθενοφόρα, εξοπλισμό και ειδικό λογισμικό, θα είχε έναν προϋπολογισμό της τάξης του 1εκ και θα προσέθετε 80 νέες θέσεις εργασίας.(!!!)Τίποτα βέβαια από αυτά δεν υλοποιήθηκε.

Πρόσθετα με τις παραπάνω υποσχέσεις να θυμίζουμε πως η παρούσα Δημοτική Αρχή είχε  καταργήσει αρχικά την προ υπάρχουσα υπηρεσία φύλαξης από ιδιωτική εταιρία security. Στην συνέχεια έθεσε σε εφαρμογή και διαφήμισε σαν δική  της ιδέα την ίδια υπηρεσία με τα μισά σχεδόν ιδιωτικά περιπολικά (έστω και αυτά συνέβαλαν σημαντικά στην ασφάλεια).

Η ίδια η Δημοτική αρχή υπερηφανευόταν για την επιτυχημένη εφαρμογή του μέτρου αναφέροντας χαρακτηριστικά σε δημοσίευμα στην σελίδα του Δήμου Διονύσου στις 10/8/2020 με τίτλο: «Απετράπη διάρρηξη μονοκατοικίας στην Άνοιξη, χάρη στο πρόγραμμα «Δήμος Διονύσου, Ασφαλής πόλη». Συνεχής συνεργασία του Δημάρχου Γιάννη Καλαφατέλη με την Ελληνική Αστυνομία & την Ιδιωτική Εταιρία Φύλαξης, για περαιτέρω ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων».

  • Γιατί λοιπόν δε συνεχίστηκε το επιτυχημένο αυτό μέτρο? Δεν επαρκούν τα οικονομικά του Δήμου για την στήριξη τέτοιων μέτρων?
  • Πως από το μέτρο της υπηρεσίας ιδιωτικής φύλαξης (που η Δημοτική Αρχή διαφήμιζε σαν «δικό» της)  φτάσαμε τη φύλαξη να την αναλαμβάνουν οι πολίτες? Τουλάχιστον ο Συνδυασμός θα ήταν εξαιρετικά πιο αποδοτικός κατά την άποψή μας. 

Και όλα αυτά την στιγμή που στην καθημερινότητα του ο δημότης αισθάνεται εντελώς απροστάτευτος και ανασφαλής. Τα φαινόμενα ληστειών, βανδαλισμών κοινοχρήστων χώρων, ύπαρξη συμμοριών νέων ανθρώπων που επιτίθενται σε πολίτες, φαινόμενα παιδικού εκφοβισμού κ.α. είναι συχνά φαινόμενα και όχι εξαίρεση στον κανόνα.

Παράλληλα το αστυνομικό τμήμα της περιοχής είναι υποστελεχωμένο και ανήμπορο να αντιμετωπίσει το πλήθος και το είδος των καθημερινών συμβάντων. Συνεπώς το θέμα της ασφάλειας των δημοτών απαιτεί  ένα οργανωμένο σχέδιο και όχι μεμονωμένα μέτρα που απλά ανακοινώνονται και δεν έχει οργανωθεί ένας μηχανισμός παρακολούθησής τους ώστε να επιτύχουν. 

Δεν λύνεται το πρόβλημα με  λόγια εντυπωσιασμού ενόψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών. 

Λύνεται με ολοκληρωμένο σχέδιο  σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία και τους επίσημους φορείς και οργανισμούς. 

Σχέδιο ευρύτερης κοινωνικής αποδοχής που να συνδυάζεται με την εμπλοκή της Ελληνικής Αστυνομίας, την χρήση σύγχρονων Τεχνολογιών και  σαφώς και την συμμετοχή του πολίτη. Για ένα τέτοιο σχέδιο προετοιμαζόμαστε και θα εργαστούμε μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να λυθεί στον μέγιστο βαθμό το σοβαρό αυτό θέμα».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο