Καιρός: Στο «κόκκινο» η θερμοκρασία – Έρχονται οι πιο θερμές μέρες και νύχτες του Ιουλίου

Επιμένει ο καύσωνας, που αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έως τα τέλη της εβδομάδας, με τη θερμοκρασία να εκτοξεύεται και να ξεπερνά σήμερα τους 40 βαθμούς, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δύσκολες συνθήκες που ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιάς. Σήμερα περιοχές της δυτικής Ελλάδας, δυτικής ηπειρωτικής Ελλάδας, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησο και Θεσσαλία θα «βράσουν», με τον υδράργυρο να δείχνει 40 βαθμούς. Δεν θα είναι καλύτερη η κατάσταση στην Αθήνα, όπου ο υδράργυρος θα φτάσει τους 38 και 39 βαθμούς.

Το ίδιο σκηνικό θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, με τις υψηλές θερμοκρασίες να συνεχίζονται. Χαρακτηριστικό των επόμενων ημερών θα είναι ότι η μέγιστη ημερήσια τιμή της θερμοκρασίας θα ξεπερνά καθημερινά τους 38-40 °C σε πολλές περιοχές της χώρας μας, φτάνοντας σε επίπεδα 6-8°C πάνω από τις κανονικές για την εποχή τιμές. Το διήμερο, δε, Κυριακή και Δευτέρα δεν αποκλείεται κυρίως στα δυτικά ηπειρωτικά να σημειωθούν και θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα, στην Αθήνα ο υδράργυρος δεν θα υποχωρήσει κάτω από τους 38 βαθμούς Κελσίου μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ την Κυριακή αναμένεται να δούμε και 40άρια. Θερμοκρασίες έως και 40 βαθμών Κελσίου θα βιώσει και η πόλη της Λάρισας, με τον υδράργυρο να μην πέφτει κάτω από 39 βαθμούς από αύριο μέχρι και τη Δευτέρα.

Επιμονή των πολύ θερμών για την εποχή καιρικών συνθηκών, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας, αναμένεται την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024, με αποτέλεσμα τη διατήρηση της επικινδυνότητας λόγω θερμής επιβάρυνσης σε πολύ υψηλό έως και ακραίο επίπεδο στη νησιωτική και παράκτια Δυτική Ελλάδα, στο Ανατολικό Αιγαίο και στη βόρεια και κεντρική ηπειρωτική χώρα. Σημειώνεται ότι η επικράτηση ισχυρών ανέμων βόρειας διεύθυνσης πάνω από το Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας αναμένεται να συμβάλει στη διατήρηση της επικινδυνότητας λόγω θερμής επιβάρυνσης σε χαμηλά σχετικά επίπεδα (μέτριο έως υψηλό) καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου 10-12 Ιουλίου 2024 σε αυτές τις περιοχές, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η Ανατολική Αττική, οι Κυκλάδες και η Κρήτη.

Τέλος, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι στις επιβαρυμένες βιομετεωρολογικά περιοχές, η επικινδυνότητα είναι ακόμα υψηλότερη για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας (65+), και ιδιαίτερα γυναίκες ηλικιωμένες, και για ανθρώπους που εργάζονται σε εξωτερικό περιβάλλον.

Σχετικές δημοσιεύσεις