Ημέρες Κινηματογράφου στη Δροσιά: Το πρόγραμμα Μαΐου 2023

Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ημέρες Κινηματογράφου»  η Ομάδα Πολιτισμού Δροσιάς του Δήμου Διονύσου  θα κάνει αφιέρωμα στη μνήμη του Αντώνη Συκάρη προβάλλοντας το ντοκιμαντέρ του «Η Ελληνική αποστολή στην κορυφή του Έβερεστ» με την παρουσία της οικογένειάς του και  φίλων του. Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Αργεντινής και το Ινστιτούτο Θερβάντες θα προβάλλει την ταινία «Η αιχμάλωτη» του GastonBiraben.

Τέλος, θα κάνει αφιέρωμα στον καταξιωμένο ποιητή Τίτο Πατρίκιο προβάλλοντας το ντοκιμαντέρ του Ανδρέα Αντωνιάδη  «Τίτος Πατρίκιος»  με την παρουσία του ποιητή και του σκηνοθέτη.

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κώστας Μαντάς

Επιμέλεια και ανάλυση ταινιών: Καίτη Λεκάκου

Ψηφιακή επιμέλεια: Βάσια Σκυλακάκη

Δευτέρα 8 Μαΐου 2023

«Η αιχμάλωτη» (Cautiva)του Gaston Biraben

Η Κριστίνα, ένα 15χρονο κορίτσι, οδηγείται μια μέρα από το αυστηρό καθολικό της σχολείο στο Μπουένος Άιρες  στο γραφείο ενός δικαστή, ο οποίος της αποκαλύπτει ότι στην πραγματικότητα  είναι κόρη ενός νεαρού ζευγαριού στρατευμένων αρχιτεκτόνων, που εξαφανίστηκαν τη δεκαετία του 70. Η προσαρμογή της Κριστίνα στη νέα πραγματικότητα είναι το κύριο θέμα του σκηνοθέτη και εδώ βρίσκεται και η αλληγορία του για τα βαθιά τραύματα της Αργεντινής.

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Gaston Biraben

Αργεντινή  /2003 /115’

Δευτέρα  15  Μαΐου 2023

«Η Ελληνική αποστολή στην κορυφή του Έβερεστ» ντοκιμαντέρ  του Αντώνη Συκάρη.

Η ταινία αναφέρεται στην ανάβαση των ορειβατών Αντώνη Συκάρη και Μάικ Ευμορφίδη στο Έβερεστ, 8.848 μ., που πραγματοποιήθηκε την  ‘Ανοιξη του 2017. Στη μεγάλη περιπέτεια της ανάβασης με τις τόσο αντίξοες συνθήκες, φαίνεται έντονα η δύναμη του Ανθρώπου να ξεπεράσει τα όριά του για να φτάσει στην επιτυχία. Στις 12 Απριλίου του 2022 και αφού λίγες ώρες πριν είχε κατακτήσει την κορυφή του Ντουαλαγκίρι του Νεπάλ (8.167) στην τέταρτη προσπάθειά του, απεβίωσε στην κατάβαση, ύστερα από τεράστια σωματική και ψυχική κόπωση και έλλειψη πρόσθετου οξυγόνου. «Δεν σταματώ να κοιτάζω πάντα προς την κορυφή», έλεγε, «αυτή είναι που μου φέρνει την επιτυχία»

Κινηματογράφηση-Αφήγηση: Αντώνης Συκάρης /2017 /45’

Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

«Τίτος Πατρίκιος» του Ανδρέα Αντωνιάδη

Το ντοκιμαντέρ «Τίτος Πατρίκιος» ανήκει στη σειρά της ΕΡΤ ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ του Γιώργου και της Ηρώς Σγουράκη. Σειρά αυτοβιογραφικών ντοκιμαντέρ από το 1982, όπου σκιαγραφούνται προσωπικότητες από τον πνευματικό, καλλιτεχνικό, πολιτικό και κοινωνικό χώρο. Σε αυτό το επεισόδιο ο ποιητής μιλάει για τη ζωή του και την ποίησή του. Μετά την προβολή  ο Τίτος Πατρίκιος θα συνομιλήσει με το κοινό και θα απαγγείλει ο ίδιος τα τελευταία  ποιήματά του.

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Αντωνιάδης

Παραγωγή: Γιώργος και Ηρώ Σγουράκη

ΕΡΤ /1985 /40’

Οι προβολές γίνονται στις 20.00’ στο Πολιτιστικό Κέντρο Δροσιάς, Γρ. Λαμπράκη 19.

Είσοδος ελεύθερη

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο