Έρχονται αλλαγές σε 145 δήμους στις αντικειμενικές αξίες

Από κόσκινο θα περάσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας τα αιτήματα που έχουν υποβάλει δεκάδες δήμοι σε όλη τη χώρα που ζητούν «κούρεμα» στις αντικειμενικές τιμές, προκειμένου να καταλήξει σε αυτούς στους οποίους θα προχωρήσει σε αναπροσαρμογές.

Ωστόσο, επειδή διαπιστώνεται ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου καταγράφεται αύξηση των αντικειμενικών τιμών, το υπουργείο σύμφωνα με τις πληροφορίες της Real News, θα επιχειρήσει μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών να τεκμηριώσει την αναγκαιότητα των μειώσεων.

Πάντως δεν αναμένονται εντυπωσιακές αλλαγές, καθώς σχεδόν δυο χρόνια μετά την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, οι τιμές στην αγορά έχουν κάνει άλμα και η ψαλίδα μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών αξιών έχει ανοίξει για τα καλά, με συνέπεια μεγάλος αριθμός αιτημάτων να έχει απορριφθεί.

Το επόμενο έτος αναμένεται να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των αιτήσεων-ενστάσεων για κούρεμα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που έχουν υποβάλει τουλάχιστον 145 δήμοι σε όλη τη χώρα. Τον χορό των αιτημάτων για «κουρέμα» είχε ανοίξει ο δήμος Αθηναίων που τεκμηριωμένα ζητά τη μείωση των αυξήσεων στις τιμές ζώνης κατά 50% και ακολούθησαν δεκάδες δήμοι της Αττικής και της υπόλοιπης χώρας.

Στην Αττική μόνο, εκτός από τον Δήμο Αθηναίων, αιτήματα για μείωση των τιμών ζώνης έχουν υποβληθεί επίσης από τους Δήμους Γλυφάδας, Καλλιθέας, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Ζωγράφου, Αγίου Δημητρίου, Παλλήνης και Μοσχάτου-Ταύρου.

Στο Μαρούσι ζητείται η γενική μείωση των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές με χρήση αμιγούς κατοικίας, ώστε αυτές να επιστρέψουν στο επίπεδο που βρίσκονταν το 2018.

Στην επαρχία, οι σχετικοί δήμοι είναι οι εξής: Καλαμάτας, Αστυπάλαιας, Κέρκυρας, Ρόδου, Ιθάκης, Κορίνθου, Αλεξανδρούπολης, Κιλκίς, Κομοτηνής, Πύργου και Λήμνου.

Το νέο έτος αναμένεται να ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα τιμών οι τελευταίες 2/167 περιοχές που δεν εντάχθηκαν στην τελευταία μεταρρύθμιση. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι οι τιμές ζώνης, που σήμερα καλύπτουν το 98% της επικράτειας, να επεκταθούν σε όλη τη χώρα και οι τιμές που λαμβάνει υπ’όψιν της η εφορία να υπολογίζει φόρους και τέλη να ευθυγραμμιστούν με τις τιμές που επικρατούν στην αγορά.

Η τελευταία ένταξη που πραγματοποιήθηκε στο νέο σύστημα, όταν το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τις αντικειμενικές τιμές για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού-Άγιου Κοσμά, με τις τιμές να διαμορφώνονται από 3.250 έως και 8.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρω, σκαρφαλώνοντας στη λίστα με τις πιο ακριβές περιοχές της χώρας.

Τα πρωτεία εξακολουθεί να διατηρεί η Βουλιαγμένη με 10.800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στον Λαιμό. Πλέον στην Αθηναϊκή Ριβιέρα οι τιμές ξεκινούν από 3.250 ευρώ ανα τετραγωνικό.

Από τις ακριβότερες περιοχές παραμένει το Κολωνάκι όπως και το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, με την ανώτερη τιμή να διαμορφώνεται στα 8.550 ευρώ.

ΠΗΓΗ: aftodioikisi.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο