Ένωση Γονέων Διονύσου: ”Έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί η νεανική παραβατικότητα”

Μία σειρά από προτάσεις ώστε να αντιμετωπιστεί μεθοδικά και αποτελεσματικά η νεανική παραβατικότητα, παρουσίασε η Ένωση Γονέων του Δήμου Διονύσου.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

”Στον Δήμο μας, τα τελευταία χρόνια βιώνουμε μια κατάσταση βίας και παραβατικότητας, που κλιμακώνεται διαρκώς. Ξυλοδαρμοί μαθητών στους δρόμους, καταστροφές αυτοκινήτων, σοβαρά επεισόδια ακόμα και μέσα στα σχολεία, επιθέσεις σε λεωφορεία, συμμορίες… Η λίστα, δυστυχώς, δεν τελειώνει και πολύ φοβόμαστε ότι θα μεγαλώνει και θα «εμπλουτίζεται»
διαρκώς.

Η κατάσταση αυτή έχει φυσικά αιτιάσεις σε γενικότερα σύγχρονα κοινωνικά φαινόμενα. Η ανεργία, η φτώχεια, η περιθωριοποίηση, ο ρατσισμός, η οπαδική βία, η ηρωοποίηση της βίας από τα social media, η υπερβολική προβολή της, η εξοικείωση και κατ’ επέκταση ο εθισμός και η αναζήτηση της βιαιότητας ως θεάματος και ψυχαγωγίας είναι μερικές αιτίες για την έξαρση της νεανικής παραβατικότητας. Από την άλλη ιδανικά όπως η Ισότητα, η Δικαιοσύνη, η Δημοκρατία, η Αλληλεγγύη περνούν σε δεύτερη μοίρα, με το ατομικό
συμφέρον να επιβάλλεται στο συλλογικό.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει ίσως να αναφερθούμε και στον σημαντικό ρόλο (αν όχι τον σημαντικότερο) που διαδραματίζει το οικογενειακό περιβάλλον. Οικογένειες που δεν συζητούν, που δεν επικοινωνούν. Παιδιά χωρίς όρια, χωρίς περιορισμούς, χωρίς συνέπειες. Γονείς που εργάζονται αδιάκοπα για την παροχή υλικών αγαθών. Νέοι ανυπεράσπιστοι και ευάλωτοι, υποχείρια των επιτηδείων, που τους επιτρέπουν να τους εμποτίζουν με ιδεολογίες επικίνδυνες.

Η οικογένεια έχει σαφώς μεγάλη ευθύνη. Μπορούμε, όμως, να «τα ρίχνουμε» όλα στην οικογένεια; Είναι εξίσου σαφές ότι πρέπει να αναγνωριστεί και η αντίστοιχη ευθύνη του Κράτους! Οι οικογένειες που έχουν ανάγκη δεν έχουν πού να στηριχθούν, οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί στα σχολεία δεν επαρκούν, Η πολιτιστική ανάπτυξη του ατόμου απουσιάζει από τη μαθησιακή διαδικασία και η αισθητική αγωγή με τα μαθήματα των εικαστικών, της θεατρικής αγωγής και μουσικής που θα υποστήριζαν τα παιδιά δεν αποτελούν
πάγια μαθήματα σε όλες τις τάξεις φοίτησης, παρά μόνο στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Τα σχολεία έχουν σκοπό τη βαθμοθηρία και όχι την ουσιαστική εκπαίδευση των παιδιών μας.

Η λύση στα θέματα της νεανικής παραβατικότητας είναι η ΠΡΟΛΗΨΗ, ώστε να αποτρέψουμε τις πιθανές ανεπιθύμητες ή αρνητικές καταστάσεις προτού ακόμη γεννηθούν… Και εδώ συγκεκριμένα στον Δήμο μας οι προτάσεις είναι πολλές:

– Συνεργασία με τον Δήμαρχο και το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας για ενημέρωση και συνεργασία.
– Συνεργασία με τα 15μελη των Γυμνασίων και των Λυκείων με την έναρξη της σχολικής χρονιάς για να ακούσουμε όλα τα παιδιά και τις ιδέες τους.
– Συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο, που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την από κοινού αντιμετώπιση των αντίστοιχων φαινομένων.
Δημιουργία “Στεκιών Νεολαίας”, ακόμα και σε κάθε δημοτική κοινότητα, αν είναι εφικτό.
– Τοποθέτηση σχολικών φυλάκων για την προστασία του σχολικού περιβάλλοντος. Ανοιχτά σχολεία και το απόγευμα με την παρουσία φύλακα.
– Ίδρυση και λειτουργία σχολών γονέων για την ενημέρωση και αφύπνιση της οικογένειας.
– Ανάπτυξη ομιλιών προς εκπαιδευτικούς, γονείς και παιδιά.
– Ανάπτυξη δράσεων αθλητισμού και πολιτισμού, και μέσα από τη δημιουργία ομάδων πολιτισμού (π.χ. θεατρική ομάδα, ομάδα εικαστικών, χορού,
μουσικής, κ.λπ.)
– Επαφή με τη φύση με δράσεις για όλους, π.χ. δράσεις για τα παιδιά σε καταφύγια ζώων, ακομα και σε πυροφυλακια με στόχο να κρατήσουμε
ζωντανό αυτό το θησαυρό που έχουμε στην περιοχή μας.
– Δημιουργία χώρων αθλητισμού (πέραν των γηπέδων) με κατασκευές και δραστηριότητες για τα μεγαλύτερα παιδιά (π.χ. αναρρίχηση, χώρος για
skateboard κ.λπ.)
– Συνεργασία με συλλόγους διδασκόντων για κοινές δράσεις (προγραμματισμός από κάποιον συντονιστή για ομιλίες σε όλα τα σχολεία και ενημέρωση των
σχολείων από τον Σεπτέμβρη, όταν κάνουν τον ετήσιο προγραμματισμό τους)
– Διοργάνωση μαθητικού φεστιβάλ, στο οποίο πρώτο λόγο θα έχουν οι μαθητές όλων των ηλικιών.
– Διοργάνωση κοινής παρέλασης για όλες τις δημοτικές κοινότητες στις εθνικές
εορτές.
– Ανάπτυξη κοινών δράσεων των παιδιών όλων των δημοτικών κοινοτήτων για κοινωφελή σκοπό (π.χ. αιμοδοσία, κοπή και δωρεά μαλλιών ή και εκπαιδευτικών προγραμμάτων βιώσιμης, πράσινης ανάπτυξης και ενεργού πολιτειότητας με στόχο να προάγουμε την ομαδικότητα, την αλληλεγγύη και τη συλλογική ευθύνη στην πρόοδο).
– Πρόσκληση σημαντικών προσωπικοτήτων του αθλητισμού και του πολιτισμού για να μιλήσουν στα παιδιά.
– Κοινή προσπάθεια όλων των Συλλόγων για μεγαλύτερη συμμετοχή των γονέων στις διάφορες συναντήσεις και ενημερωτικές ομιλίες καθώς και στις Γενικές Συνελεύσεις των διαφόρων οργάνων, ώστε να υπάρχει όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση και μεγαλύτερη συμμετοχή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
– Ανάπτυξη κοινών δράσεων της Ένωσης Γονέων και όλων των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων για καλύτερα αποτελέσματα.
– Επαφή με άλλους Δήμους για ιδέες και πιθανή συνεργασία.
– Συνεχείς συναντήσεις τόσο με το Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας όσο και με τους Συλλόγους Γονέων.

Τα παραπάνω είναι μόνο κάποιες από τις προτεινόμενες προτάσεις μας. Στόχος μας είναι να υπάρξουν πρωτοβουλίες και δράσεις για όλα τα παιδιά του Δήμου μας!

Στο πλαίσιο αυτό, αιτούμαστε άμεσα συνάντηση με τον Δήμαρχο και εκπροσώπους του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να εξετάσουμε ένα πλαίσιο κοινής δράσης και συνεργασίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση των φαινομένων της νεανικής βίας και παραβατικότητας. Στόχος μας να γίνουμε ένας Δήμος υπόδειγμα, ένας Δήμος που θα μπορούμε να συνυπάρχουμε
μικροί και μεγάλοι και που όλοι θα έχουμε λόγο και φωνή έκφρασης.

Με εκτίμηση,
το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων Δήμου Διονύσου
Πρόεδρος: Τσολάκου Χριστίνα 6972052486
Γραμματέας: Πανουργιά Μαριάνθη, 6974583870

Συνυπογράφουν:
Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 3ου Νηπ/γείου Αγ. Στεφάνου
Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 1ου Δ.Σ. Αγ. Στεφάνου
Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 2ου Δ.Σ. Αγ. Στεφάνου
Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Γυμνασίου Αγ. Στεφάνου
Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Λυκείου Αγ. Στεφάνου
Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 1ου Νηπ/γείου Δροσιάς
Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Δ.Σ. Άνοιξης
Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Λυκείου Άνοιξης
Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 2ου Δ.Σ. Διονύσου
Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 3ου Δ.Σ. Διονύσου
Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 4ου Δ.Σ. Διονύσου
Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Νηπ/γείου Σταμάτας
Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Δημοτικού Σταμάτας
Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 2ου Δ.Σ. Κρυονερίου
Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Γυμνασίου Κρυονερίου”

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο