Έκθετος ο Βασίλης Κικίλιας και ο Δήμος Διονύσου

Ακολουθεί άρθρο της ιστοσελίδα ZOUGLA.GR

Έκθετος μένει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, μετά από την απόφαση του αυτόφωρου τριμελούς πλημμελειοδικείου Αθηνών, να αναβάλλει τη δίκη του 87χρονου κατηγορούμενου για εμπρησμό, και να τον αφήσει ελεύθερο μέχρι τις 22 Αυγούστου, προκειμένου να κληθεί για να καταθέσει ως μάρτυρας, ο γείτονας που τον κατήγγειλε ότι έβαζε φωτιά σε ξερά χόρτα στον Άγιο Στέφανο.

Ο Βασίλης Κικίλιας είχε δηλώσει στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ότι ο «εμπρηστής» συνελήφθη επ’ αυτοφώρω με μπιτόνια και διάφορα εύφλεκτα υλικά ανά χείρας. Όπως είχε αποκαλύψει το ρεπορτάζ της «Ζούγκλας», παρουσιάζοντας μάλιστα το ντοκουμέντο του διαβιβαστικού της αστυνομίας στον εισαγγελέα, ο 87χρονος είχε συλληφθεί στο σπίτι του, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου (5/8), μετά από την καταγγελία του 39χρονου γείτονά του.

Το διαβιβαστικό της αστυνομίας προς τον εισαγγελέα που διαψεύδει τον Κικίλια

Το διαβιβαστικό της αστυνομίας προς τον εισαγγελέα ανέφερε συγκεκριμένα:

«Την 22.45 στις 5-8-23 στον Άγιο Στέφανο Αττικής επί της Οδού Ηρώων Πολυτεχνείου έναντι του οικοδομικού αριθμού 15, διερχόμενος πολίτης είδε τον ανωτέρω κατηγορούμενο να βγαίνει πίσω από κολώνα της ΔΕΗ ενώ μόλις είχε εκδηλωθεί μικρής έκτασης πυρκαγιά επί της ανωτέρου οδού. Ο πολίτης έσβησε την φωτιά και ενημέρωσε την αστυνομία. Οι προστρέξαντες αστυνομικοί του Α.Τ Διονύσου τον ανήβραν στην οικεία του και προσήγαγαν τον κατηγορούμενο στο αστυνομικό κατάστημα όπου αναγνωρίστηκε ανεπιφύλακτα από τον πολίτη ως τον δράστη της προορηθείσας αξιόποινης πράξης και συνελήφθη. Στο σημείο που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά ανευρέθηκαν και κατασχέθηκαν μια νάιλον σακούλα περιέχουσα εύφλεκτο υλικό και κομμάτια υφάσματος».

Το γεγονός της σύλληψης του 87χρονου το βράδυ του Σαββάτου στο σπίτι του, επιβεβαίωσε στη «Ζούγκλα» και συγγενικό πρόσωπο του κατηγορουμένου, τονίζοντας πως ο ηλικιωμένος  είχε μια διένεξη με γείτονα του, για τον οποίο πιθανολογούσε ότι του έχει ρίξει φάρμακο κι έχει ξεράνει τα φυτά στην αυλή του σπιτιού του.

Η δήλωση του συγγενικού προσώπου του 87χρονου

Αναλυτικά η εν λόγω δήλωση του συγγενικού προσώπου ήταν η ακόλουθη:

«Είναι εδώ πολλά χρόνια και μένει όλη η οικογένεια στο διώροφο. Ο Τ. (έτσι είναι το μικρό όνομα του 87χρονου) κοιμόταν από τις 9.30 το βράδυ και ήρθε και τον συνέλαβε η αστυνομία μετά από την καταγγελία κάποιου που δεν ξέρουμε ακόμη το όνομά του. Όπως βλέπετε το σημείο που λένε ότι πήγε να βάλει φωτιά είναι καθαρισμένο και έχει κυπαρίσσια που είναι βραδύκαυστα βρίσκεται σε πολυσύχναστο δρόμο, στις γραμμές του σιδηρόδρομου. Είναι στο αστικό περιβάλλον και όχι σε απομακρυσμένη πευκόφυτη περιοχή. Αν ήθελε να βάλει φωτιά, θα την έβαζε απέναντι από το σπίτι του με κίνδυνο να καεί ο ίδιος;».

Μετά τη σύλληψη του από τις αστυνομικές αρχές, ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα ο οποίος του απήγγειλε κατηγορία για εμπρησμό και τον παρέπεμψε να δικαστεί στο αυτόφωρο τριμελές πλημμελειοδικείο Αθηνών.

Αν η σύλληψη του 87χρονου από την αστυνομία, ήταν επ’ αυτοφώρω με μπιτόνια και διάφορα εύφλεκτα υλικά, όπως ψευδώς είπε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, τότε θα υπήρχαν ικανά αποδεικτικά στοιχεία ώστε να προχωρήσει το δικαστήριο την υπόθεση, στηριζόμενο στις καταθέσεις των αστυνομικών που τον συνέλαβαν αλλά και τα πειστήρια του εγκλήματος.

Αφού λοιπόν, δεν υπήρξε «αυτόφωρη σύλληψη», όπως ψευδώς δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας και την αναπαρήγαγαν τα «κυβερνητικά τηλεοπτικά και διαδικτυακά παπαγαλάκια», θα κληθεί στο δικαστήριο ο καταγγέλλων γείτονας προκειμένου να εισφέρει με την κατάθεση του ενώπιον της δικαστικής έδρας, το τι ακριβώς έχει πραγματικά συμβεί.

Όπως φαίνεται από τα τεκταινόμενα, θα πρέπει ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας να αντιληφθεί ότι οι πυρκαγιές, οι νεκροί, οι περιουσίες που γίνονται στάχτη και οι εμπρηστές που τις προκαλούν δεν είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί να αντιμετωπίζεται με ψέματα, αλλά όλα τα παραπάνω θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σύνεση, επαγγελματισμό και πολιτική βούληση. Κοιτάζοντας δηλαδή, κατάματα την αλήθεια και το πρόβλημα.

Το κυριότερο απ’ όλα είναι ότι οι εμπρηστές πρέπει να παραπέμπονται στη δικαιοσύνη με αδιάσειστα στοιχεία και να τιμωρούνται παραδειγματικά ώστε να σταματήσει αυτό το εγκληματικό φαινόμενο.

Τι ειπώθηκε στο σημερινό δικαστήριο

Ο κατηγορούμενος παρουσιάστηκε σήμερα το μεσημέρι μαζί με την δικηγόρο του ενώπιον του αυτόφωρου τριμελούς πλημμελειοδικείου Αθηνών, προκειμένου να δικαστεί. Η πρόεδρος αποφάσισε την 15νθημερη αναβολή της δίκης προκειμένου να κληθεί για να καταθέσει ο αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού και γείτονας, ο οποίος ενημέρωσε ότι ο κατηγορούμενος έβαζε φωτιά σε ξερά χόρτα και στη συνέχεια οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του.

Ο 87χρονος πάντως, αρνήθηκε την κατηγορία του εμπρησμού που του απαγγέλθηκε σε βαθμό πλημμελήματος, αφέθηκε ελεύθερος και θα δικαστεί πλέον στις  22 Αύγουστου, ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών. Παράλληλα δέχθηκε την αυστηρή σύσταση της προέδρου του δικαστηρίου, η οποία του επέστησε την προσοχή για το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι  δίκη του να μην προβεί σε καμία έκνομη ενέργεια και να μείνει στο σπίτι του μέχρι τις 22 Αυγούστου.

Ο διάλογος προέδρου – κατηγορούμενου

Πρόεδρος: Έχετε βρεθεί κατηγορούμενος για εμπρησμό από πρόθεση. Προσέξτε τις κινήσεις σας από εδώ και πέρα…

Κατηγορούμενος: Κα Πρόεδρε δεν έκανα τίποτα….

Πρόεδρος: Άλλα είδαμε εμείς στη δικογραφία… Μόνο στο σπίτι σας τώρα. Μακριά…

Συνήγορος κατηγορουμένου: Στο σπίτι του μπροστά ήταν η φωτιά κυρία Πρόεδρε…

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο