Γιατί η Αττική παραμένει «αθωράκιστη » σε mega πληµµύρες – Το φαινόμενο της Βαλένθια και ο Κηφισός

Οι φονικές πληµµύρες στη Βαλένθια, που άφησαν πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς, κρούουν τον κώδωνα κινδύνου στη χώρα μας καθώς επαναφέρουν στις μνήμες όλων τη θεοµηνία στη Μάνδρα το 2017 και το σαρωτικό πέρασµα του «Daniel» στη Θεσσαλία το 2023.

Φυσικά αναπόφευκτα οι πολίτες αναρωτιούνται κατά πόσο έτοιμη είναι κυρίως η Αττική σε ένα τέτοιο φαινόμενο και κυρίως ο πλήρως απροστάτευτος Κηφισός για τον οποίο το… επιτελικό κράτος επιμένει να αδιαφορεί.

Προ ολίγων ημερών, η «Απογευµατινή» προχώρησε σε μία ανάλυση της κατάστασης που επικρατεί στο Λεκανοπέδιο. Συγκεκριμένα κατέγραψε πως μία κακοκαιρία αντίστοιχη αυτής που έπληξε τη Θεσσαλία τον Σεπτέμβριο του 2023, µπορεί να πνίξει τουλάχιστον 12 δήµους, από την Πάρνηθα έως το Φάληρο, εξαιτίας της χρόνιας παράβλεψης να συµπεριληφθεί ο Κηφισός στα αντιπληµµυρικά έργα της Αττικής.

Ευθύνη που βαραίνει σίγουρα τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, αλλά και την Περιφέρεια η οποία για λοιπά έξοδα ήσσονος σημασίας αφιερώνει διαχρονικά μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού της.

Μάλιστα οι ειδικοί σημειώνουν πως ένα τέτοιο καιρικό φαινόμενο είναι δεδομένο πως σύντομα θα χτυπήσει και το Λεκανοπέδιο, γεγονός που σημαίνει μετράμε αντιστρόφως για μία καταστροφική κακοκαιρία.

Ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και διευθυντής Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Μπελαβίλας, είχε αναλύσει τους κινδύνους από την εγκληµατική εγκατάλειψη του Κηφισού, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης µε τίτλο «Κηφισός – Ώρα Μηδέν», την οποία διοργάνωσε η δηµοτική Αρχή Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη και ήταν παρόντες, µεταξύ άλλων, οι δήµαρχοι των παρακηφισίων περιοχών.

Οι 12 δήµοι που κινδυνεύουν είναι των Αγίων Αναργύρων, Αθηνών, Αιγάλεω, Αχαρνών, ∆ιονύσου, Κηφισιάς, Μεταµόρφωσης, Μοσχάτου, Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Πειραιά, Περιστερίου και Φιλαδέλφειας.

Όπως είχε τονίσει ο κ. Μπελαβίλας, «ο Κηφισός έχει σχεδιαστεί σε άλλες εποχές (1950), για να αντιµετωπίσει άλλες µετεωρολογικές συνθήκες. ∆εν αρκεί, πλέον, το µέγεθός του για να τραβήξει τα νερά της Αθήνας και των εκατοντάδων χιλιοµέτρων ρεµάτων. Είµαστε αθωράκιστοι», είχε επισηµάνει, εξηγώντας πως «πρέπει να αναθεωρήσουµε όλη τη στρατηγική κάλυψης των ρεµάτων και να ανοίξουµε παράλληλους αγωγούς νερού, για να φεύγουν προς τη θάλασσα. Όπως όλες οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ανοίγουν τα ποτάµια τους και τα ρέµατά τους, αυτό πρέπει να γίνει και στην Αθήνα».

Σχετικές δημοσιεύσεις