Οι γνωστές παθογένειες της δημόσιας διοίκησης φαίνεται ότι εκτροχιάζουν τα έργα ψηφιοποίησης των Δήμων της χώρας, και δυο χρόνια μετά την έναρξη του προγράμματος παραμένουν περίπου 200 εκατ. ευρώ αναξιοποίητα.
Παρά το γεγονός ότι από το 2022 έχουν ανοίξει προγράμματα Smart Cities, ελάχιστοι είναι οι Δήμοι που έχουν καταθέσει μέχρι σήμερα προτάσεις.
Είναι χαρακτηριστικό πως μετά από τρία χρόνια που έχει ανακοινωθεί το πρόγραμμα Smart Cities και δυο χρόνια αφού έχει ξεκινήσει και επίσημα, μόλις 52 από τους 332 δήμους της χώρας έχουν καταφέρει να ενταχθούν στο πρόγραμμα, με το κόστος των επιλεγμένων δαπανών να αγγίζει μόλις τα 39 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ύψος του προγράμματος φτάνει τα 235 εκατ. ευρώ.
Οι δημοτικές εκλογές που πάγωσαν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα τις εξελίξεις, η έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού από τους Δήμους, η υποστελέχωση υπαλλήλων στους ΟΤΑ, καθώς και η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού έχουν αποτελέσει τους βασικούς λόγους που οι διαδικασίες κινούνται με ρυθμούς χελώνας.
Όπως είχε αναφερθεί τον Ιούλιο σε εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί στο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εκτός από τους 52 δήμους που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, 217 δήμοι έχουν λάβει επιστολές για συμπληρωματικά στοιχεία.
Την πρώτη φάση αξιολόγησης έχουν ολοκληρώσει 181 δήμοι, και 58 δήμοι έχουν ολοκληρώσει την αξιολόγηση μαζί με τις εγκρίσεις των διακηρύξεων όπου υπήρξαν και 6 απορρίψεις, με τον υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου να έχει επισημάνει πως στόχος είναι πάνω από 100 δήμοι να έχουν πάρει έγκριση μέχρι το τέλος του έτους, και γίνεται προσπάθεια για επιτάχυνση των διαδικασιών.